Alla inlägg den 23 februari 2012

Av ÄlgEva - 23 februari 2012 06:00

Jag var på ett möte i går. Ett möte där jag och andra kommuninnevånare undrade hur de styrande i vår kommun tänker. Men alltså. Man pratar om att försäkringskassan och andra instanser är hopplösa att ha med att göra. Att de varken lyssnar eller förstår. Men de framstår som de bästa samtalspartner man kan få tag på i förhållande till våra kommunpolitiker. De har lagt fram ett i mina ögon ganska korkat förslag på förändringar i vår kommun. Jag pratar inte små obetydliga förändringar. Jag pratar nedläggning av en skola. En skola som visserligen inte har allt för många elever (ca. 65). Det har den inte. Men det går att hitta andra lösningar om det är besparingar det gäller. Nedläggningen av just den här skolan innebär att alla barn på berörd skola får betydligt längre till skolan. Att barn i 10-års åldern ska gå på en i skola för åk 4-9. Att 6-åringar får skoldagar där de måste påbörja skolresan kl.6.45 fast skolan börjar kl.8.20 Det finns många exempel. Vad som troligen blir en följd av nedläggningen är avbefolkning på orten. Det i sin tur betyder att de industrier/företag som i dag är väldigt värdefulla för kommunens överlevnad får svårt att rekrytera personal. Vem flyttar till en ort där skolan ligger 2,5 bort? Det betyder att industrierna/företagen flyttar. Vad ska kommunen då leva av?

Det finns ett förslag. Ett förslag som kanske skulle bli mer ekonomiskt. Att flytta alla elever till en och samma lokal. En lokal som kommunen i dag arrenderar ut. En lokal som kommunen säger genererar pengar till kommunen. Fast på frågan hur mycket intäkter lokalerna inbringade 2011 finns inget svar. Förutom "vi har gjort ett väldigt dumt avtal där, men det ska det bli ändring på". Ett annat argument för att inte bedriva skolverksamhet i dessa lokaler är att de inte är anpassade för skolverksamhet. Det är bara det att dessa lokaler var från början - just det - skola. Dessa lokaler är dessutom i betydligt bättre skick än de skolor kommunen vill använda. Skolor som måste upprustas och kanske byggas om för att det ska vara möjligt att få plats med alla samt tillgodose allas olika behov. 

På 13 arbetsdagar ska kommunpolitikerna ta fram alla relevanta siffror, göra en risk- och konsekvensanalys, ha informationsträffar och hämta in all nödvändig information. Sedan ska beslut tas. Men det klart. När man inte är intresserad av att ens överväga andra lösningar kanske den tiden räcker. 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards